Procederen voor twijfelaars: Dit moet je doen als je twijfelt

Wanneer had jij voor het laatst zin….

In een juridische procedure? Zo’n lange slepende, bijvoorbeeld tegen je baas of tegen je buren. Grote kans dat je vindt dat het belangrijk is om problemen anders op te lossen dan via een advocaat. En je hebt gelijk.

In mijn praktijk zie ik soms dat mensen overhaast en noodgedwongen hebben besloten om toch maar te procederen. Omdat niks doen ook geen optie was.

Als je ergens voelt dat je gelijk hebt, weet iedereen om je heen altijd precies wat je moet doen. Zogenaamd.

Want wat moet je doen?

Veel mensen zijn bang voor onherstelbare schade in hun relaties. Bij langdurig samen wonen of samen werken is die angst vaak een reden om aan je eigen belangen voorbij te gaan. Je past je zo lang aan dat je na verloop van tijd niet meer weet hoe je er zelf nou eigenlijk echt in staat.

En hoe langer je je hebt aangepast, hoe lastiger het is om te bepalen of je nu wel of niet in actie wilt komen en op welke manier.

In een goed gesprek met een klant hierover zag ik laatst weer hoe beklemmend het scenario van een lange juridische procedure kan zijn. Het klinkt misschien gek maar het kan zelfs zo beangstigend zijn dat het een acute stressreactie veroorzaakt. Drie reacties op stress zijn: run, freeze or fight. Wie zichzelf een conflict ziet aangaan, valt al snel terug op rennen, bevriezen of vechten.

Stress belemmert ons helder na te denken en te voelen wat goed is en wat niet. Stress verstart je waardoor het moeilijker wordt op je intuïtie te vertrouwen. Maar als je besluit niets te doen of het conflict uit de weg te gaan, kijk je er later vaak met verdriet op terug: “Wat zou er gebeurd zijn als ik toen….” Tegelijkertijd kan het aangaan van je conflict voelen als heel ongemakkelijk en onzeker.

Maar wie er liever wat langer over nadenkt, wordt soms flink op de proef gesteld. De wetgever heeft geen time-out bedacht. Er gelden vaak strenge termijnen voor het voeren van een juridische procedure. En ook als je daar eenmaal middenin zit, moet je soms snel beslissen en reageren.

Ik heb wel eens meegemaakt dat een werknemer middenin een bespreking over een arbeidsconflict “moest” beslissen of hij akkoord ging met een schikkingsvoorstel. Hij was zo bang geweest voor een slepende procedure en verlies van zijn reputatie dat hij instemde en tekende. Pas toen hij – weken later – weer wat ontspande, kreeg hij spijt. Had hij niet langer na moeten denken over zijn beslissing? Hij had toch een stevige zaak?

Als je in zo’n stressvolle situatie zit, werkt het goed om er eens goed voor te gaan zitten en je helicopterview aan te zetten. Maak een kop koffie op thee, neem een groot vel papier en schrijf wat steekwoorden op over je situatie of – beter nog – maak een (schematische) tekening. Tekentalent is niet nodig, je eigen symbolen zeggen genoeg.

Schrijf of teken jezelf en de overige betrokkenen. Gebruik woorden, kleuren en vormen waarmee je jouw relaties in kaart brengt. Doe dat ook voor dingen die belangrijk voor je zijn. Schrijf of teken wat in je opkomt. Er is geen goed of fout.

Van een afstandje kun je dan vaak herkennen hoe je er echt over denkt. Soms is er meer tijd nodig en een goed gesprek. Vraag een jurist de noodzakelijke stappen te nemen en vraag een begeleidend gesprek aan over je dilemma. Werk samen met een ervaren coach en met iemand met wie het goed klikt. Neem je tekening mee naar het gesprek. Je zult zien dat het je op weg helpt.

Zelf in je woonomgeving even letterlijk en figuurlijk de ruimte nemen voor jezelf en jouw standpunt kan ook wonderen doen. Ga op een herfstige middag eens naar buiten. Trek er bijvoorbeeld eens op uit in de natuur en sta op een mooie plek letterlijk even stil. Sta hier stil bij wat je nou echt wilt. Besteed dan aandacht aan je eerste ingevingen. Wat komt er in je op? Voel je een duidelijk “ja” of “nee” tegen het aangaan van je conflict? Of tegen het beginnen van een juridische procedure? En als dat zo is – waar komt dat dan vandaan? Stel je open voor het volledige antwoord dat in je op komt. Dat lukt vaak verrassend goed in de frisse buitenlucht.

Zit jij in een conflict of een vervelende situatie? Moet je snel beslissen of je een procedure wilt starten? Of sta je al in een procedure en moet je lastige keuzes maken? Ik help je graag!

Neem voor een goed gesprek contact op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *