“Ik kan het niet!” – leerplichtleed

De NVO (Nederlandse Vereniging van pedagogen en onderwijskundigen) heeft de online podcast over de aanpak van zogenaamde thuiszitters – een woord dat het beeld oproept van ongeïnteresseerd op de bank hangen terwijl de kinderen die het betreft meestal van alles zijn behalve passief en onverschillig – offline gehaald. Jammer, want wat er besproken werd, moet juist iedereen weten.

In de podcast was een onthutsend gesprek te horen tussen pedagogen. Over de manier waarop de leerplicht in Nederland wordt gehandhaafd. Het leken wel cowboyverhalen. Over gevoelige kinderen waarbij het echt niet meer ging op school. Over hoe zulke kinderen door een pedagoog gillend en schreeuwend van hun bed zijn gelicht om ze naar school te vervoeren. Over hoe een pedagoog zelfs een wc-deur van de muur heeft geschroefd om een angstig kind dat daarachter verstopt zat in zijn pyjama naar school te rijden. Dat jongetje mocht in drie dagen in de klas zijn kleding “terugverdienen”. Zo stopte hij uiteindelijk met schreeuwen “Ik kan het niet!”.

In een reactie op de onrust over de podcast zegt NVO dat dit niet “het hele verhaal” was. Mij interesseert dat hele verhaal niet meer. De werkwijze van deze pedagogen is traumatiserend en in strijd met de fundamentele rechten van het kind. De ludieke toon waarop de pedagogen de kinderen bespreken is verontrustend.

Zelf ben ik ook moeder van twee gevoelige kinderen en ik moet er niet aan denken dat ik op een dag ben overgeleverd aan de inzichten van degenen die ik in de podcast hoorde. Daarnaast ben ik coach en jurist en ik werkte als docent in het hoger onderwijs. De podcast maakte dat ik het gevoel kreeg dat ik niet stil kon blijven zitten.

Ook al ken ik dan misschien niet het hele verhaal, zoals NVO schrijft. Ik bén het hele verhaal. Zelf ben ik ook jarenlang – zacht uitgedrukt – met tegenzin naar school gegaan. Een lastige periode waarin ik uiteindelijk besloot om rechten te gaan studeren zodat ik de wereld van onze kinderen kon helpen veranderen. De eerste vacature waar ik na mijn studie (tevergeefs) op schreef was die van advocaat onderwijsrecht. Vijf jaar later ben ik zelf voor de klas gaan staan en probeerde ik de docent te worden die ik zelf had willen hebben.

In de onrust over de podcast zie ik een nieuwe kans om bij te dragen aan verandering. Ik wil andere ouders helpen zich sterk te maken voor hun gevoelige kinderen. Kinderen zoals mijn kinderen en zoals ikzelf. Daarom heb ik vanuit mijn expertise een onlineprogramma ontwikkeld voor ouders van gevoelige kinderen die (niet) naar school gaan:

Onlineprogramma Weerbaar tegen de leerplicht.

Over wat instanties die zich met je kind bemoeien wel en niet mogen. Over wanneer ze te ver gaan en wat je dan kunt doen. Over wat je rechten en plichten zijn. Over hoe je in stressvolle situaties bij je vader- of moedergevoel kunt blijven.

Met dit onlineprogramma leer je:

  • Wat de juridische grenzen zijn van de leerplicht;
  • Hoe je voor jezelf en je kind kunt opkomen en grenzen kunt stellen;
  • Hoe je kunt omgaan met druk van school en/of instanties.
  • Hoe je bij je vader- of moedergevoel blijft of daarnaar terugkeert in stressvolle omstandigheden.

Meer weten? Kijk op www.themindfullawyer.nl/weerbaartegendeleerplicht of mail naar info@themindfullawyer.nl.

Wil je de podcast nog terug luisteren? Ik zag dat dat nog kan op www.balansdigitaal.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *