Overlast / overbelast. Waarom overlast aanpakken niet echt werkt.

Tijdens de lockdown is het aantal overlastmeldingen explosief gestegen. Hoe heb jij je woonomgeving ervaren tijdens de lockdown?

Vorig jaar verhuisde ik vanuit Noord-Holland naar Drenthe. Het is voor de tweede keer zomer voor mij en mijn familie op deze nieuwe plek. De lockdown verplichtte ons hier al onze tijd door te brengen. En om eerlijk te zijn voelde dat vaak gewoon paradijselijk. Ons huis ligt een stukje van een kleine weg waar je vaak alleen de eikenbomen ziet bewegen. Je hoort hier vooral gezoem en gefluit en soms de wind. Om onze tuin heen liggen weilanden en akkers met daarachter natuur. De lockdown was voor ons ongestoord samen zijn op onze bijzondere plek, ver weg van alles. Een beetje zoals vakantie.

Bijzonder eigenlijk, hoe het hier kan voelen alsof er een voortdurende rust over het land ligt, alsof hier nooit iets verandert. En toch zijn wij niet de enigen die aan het Boterveen wonen. Er wonen hier meer mensen en dus wordt hier verbouwd, gekapt, getimmerd, te hard gereden en herrie gemaakt. Toch lijkt dat mij hier niet zo te raken.

Niet zoals vroeger. Toen we nog in een appartement in de stad woonden. En er boven ons studenten introkken die liever investeerden in feestjes dan in een isolerende vloer.

Of zoals toen we verhuisden naar onze eerste koopwoning, een schakelwoning in een van de eerste ecologische woonwijken van Nederland. Waar de oorspronkelijke dorpsbewoners er – hoorden wij later – om bekend stonden dat zij duurzaamheid vooral veel gedoe vonden. Drie jaar later waren de natuurlijke materialen in de straat vervangen door baksteen en beton.

Of toen we verhuisden naar een historisch West-Fries dorpje met een schilderachtig bruin klinkerstraatje waar tussen de oude herenboerderijen ijsvogels en spechten vlogen. Maar waar de gemiddelde West-Fries van autorijden houdt en niet van de dertigkilometerzone waar ik met mijn baby in de wagen en mijn peuter op het loopfietsje over de weg zonder stoep naar de speeltuin hobbelde.

Misschien was het allemaal zo erg niet. Maar het was destijds erg voor mij. En het is erg voor jou als je iedere dag middenin een overlastsituatie zit. Veel mensen realiseren zich niet wat een impact dat heeft. Overlast kan veel spanning geven. Het kan je letterlijk over-belasten.

Het moeilijke van overlast is dat het zich voordoet op de plek waar je je veilig zou willen voelen, waar je zou moeten kunnen opladen (thuis). Ook is moeilijk aan overlast dat het kan gaan om ogenschijnlijk kleine dingen. Dingen die niet iedereen direct opmerkt. Als je langdurig met overlast te maken hebt, kan de spanning toenemen. Dan kan er een moment komen dat niet jij degene bent die het probleem heeft, maar dan heeft het probleem jou. En wat is het dan lastig om er weer grip op te krijgen.

In mijn praktijk zie ik vaak dat mensen het liefste willen dat iemand anders vanuit expertise en autoriteit naar de situatie kijkt en zegt: “Zo kan het niet langer”. Het kan goed voelen om voor je te laten zorgen door een jurist. Het recht kan helpen orde te scheppen in de chaos. Met het recht kun je voor jezelf opkomen. Ik werkte zojuist nog aan een processtuk voor iemand die ernstige overlast ervaart. Daarmee wil ik opkomen voor degene die het overkomt, deze mens een stem geven, voorkomen dat er over hem heen wordt gewalst.

Misschien niet zo leuk om te horen, maar je vol op de juridische kant van de kwestie storten is zinloos. Want waar overlast is, is vaak over-belasting. Een juridische procedure kan overlast wegnemen, maar overbelasting is een structureel probleem in onszelf. Met een gewonnen rechtszaak los je dan alleen een symptoom op. En dan is het wachten tot het probleem opnieuw opduikt.

Dus ervaar je overlast, dan is het goed om eens breder te kijken naar datgene wat de overlast echt veroorzaakt. Alleen als je dat doet kun je het probleem echt oplossen. Dus als jij overlast ervaart, vraag jezelf dan eens af waar het je precies om gaat. Op welke momenten ervaar jij dat jouw grenzen worden overschreden? En hoe merk je dat aan jezelf? Herken je dat gevoel van andere situaties in je leven? Is geven en nemen bij jou in balans? Welke grenzen zou je willen stellen?

Toen ik deze vragen laatst stelde aan iemand in een conflict met de buren, werd ik verbaasd aangekeken. Maar wat de antwoorden op deze vragen opleveren, kan je leven veranderen.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Stuur een mailtje naar info@themindfullawyer.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *