Waarom ik mijn praktijk The Mindful Lawyer heb genoemd

De afgelopen weken vroegen sommigen van jullie mij waarom ik mijn bedrijf The Mindful Lawyer heb genoemd. In deze blog vertel ik daarover.

De afgelopen jaren heb ik mij regelmatig beziggehouden met mindfulness. Bij iedere grote uitdaging – het doorlopen van een selectietraject voor een nieuwe baan, het trainen voor een hardloopwedstrijd, het krijgen van een kind, het opvoeden van de hond – keerde mindfulness steeds weer terug als onderdeel van mijn voorbereidingen. Mindfulness is een oefening in bewust zijn en bewust voelen. Mindfulness brengt dan focus en rust.

Toen ik vorig jaar een mindfulnesstraining volgde, werd ik mij voor het eerst bewust van de mogelijke betekenis van mindfulness voor het werk van een jurist. Als advocaat was ik gewend mensen bij te staan met stevige standpunten en ferme bewoordingen. Mijn ervaring daarmee is dat die de zaak vaak geen goed doen. Het is even fijn als je met een probleem zit en er wordt door een ander voor je opgekomen. Maar daarna is de zaak voor de advocaat klaar als de gerechtelijke procedure erop zit, terwijl de klant zelf de zaak soms jaren later pas kan afsluiten. Een gemiste kans voor de klant en zijn dienstverlener.

Stevige standpunten en ferme bewoordingen zijn soms nodig om je grenzen te bewaken. Als dat nodig is, doe ik dat in mijn praktijk. Maar over het algemeen leiden ferme stellingen in een conflict tot polarisatie. Hoe sterker een conflict is gepolariseerd, hoe meer het gevoel ontstaat van afhankelijkheid in de situatie. Er is weinig zo stressvol als een conflict waarin je het gevoel hebt steeds verder ondergesneeuwd te raken. Als de relatie eenmaal gekenmerkt wordt door wrok en achterdocht, is de oplossing van het conflict vaak ver weg.

Als je juridische bijstand verleent vanuit mindfulness, kom je tot een heel andere aanpak. Voor mij gaat mindfulness onder meer over focus, openheid en rust. Door mijn focus bewust te verleggen, kom ik tot een betere conflictoplossing. Dat is wat ik je wil laten ervaren in mijn praktijk The Mindful Lawyer.

Wat mindfulness precies betekent voor mijn manier van werken, vertel ik je in een volgende blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *